بی شک شما نیز شاهد بیقراری ها و گرگرفتگی های بی وقفه مادران یا خود شده اید و برای شما این سوال مطرح می شود که دلیل این حالت های بدن چیست؟ یا نگران عقب افتادگی دوره پریودی خود هستید؟ خوب است بدانید که سیکل قاعدگی در بانوان در برهه ای از زمان متوقف می شود که یائسگی نامیده می شود. به یاد داشته باشید که این روند به تغییر در هورمون های زنانه که شاید یک الی دو ماه دوره پریود دچار تغییر شود بیان نمی شود. بلکه برای آن دسته از خانم هایی است که به طور متوالی 12 ماه قاعدگی منظمی نداشته اند. این اتفاق ممکن است برای بانوان رنج سنی 45 الی 55 سال رخ دهد و حتی در برخی از زنان بیش از موقع آن به وجود بیاید. به گفته دکتر کاملیا مدنی ، بهترین جراح و متخصص زنان در همدان میانگین رنج ابتلا به یائسگی از 51 سال می باشد. اما برای آگاهی دقیق از این روند و راه کارهای مناسب با آن بهتر است که ادامه متن را با دقت مطالعه کنید.

یائسگی چیست؟
یکی از روند های فیزیولوژیکی است که در زندگی تمامی بانوان به صورت کاملا طبیعی رخ خواهد داد. با افزایش سن تخمدان ها هورمون های کمتری را به نسبت قبل تولید می کنند و این امر به مرور زمان موجب یائسگی در آنان می گردد. البته این اتفاق به طور ناگهانی پیش نخواهد آمد ابتدا دوره های قاعدگی نامنظم را تجربه می کنند و سپس به طور کامل خونریزی پریود آن ها قطع می شود.
از دیدگاه علمی زنانی که 12 ماه متوالی و مکرر قاعدگی نداشته باشند به یائسگی یا همان پساقاعدگی مبتلا شده اند. با توجه به اینکه این اتفاق کاملا طبیعی و روند بدن به شمار می رود اما ممکن است با یکسری پیامدهای ناخوشایند برای شخص به همراه باشد. که می توان با مطالعه این نوشته بسیاری از موارد مثبت را آموخت که کمترین عوارض را در پی پساقاعدگی تجربه کنید.
سن یائسگی در بانوان به چه مواردی مرتبط است؟
بسیاری از خانم ها در سنین 45 تا 55 سالگی آغاز یائسگی آنان می باشد. اما این سن می تواند به مواردی مرتبط باشد که این رنج سنی را تحت تاثیر قرار دهد. به عنوان مثال سن یائسه شدن زنان به وراثت ارتباط مستقیمی خواهد داشت.عواملی مانند استعمال دخانیات ، پروسه های منع از بارداری ، میزان شاخص توده بدنی و بسیاری موارد دیگر ممکن است رنج سنی یائسگی را تغییر دهد. تعداد زیادی از بانوان زودتر از حالت معمول به این حالت دچار می شوند.
این وضعیت می تواند به دلیل ژنتیک آنان باشد و یا بخاطر دلایل محیطی همچون جراحی یا شیمی درمانی پیش بیاید. در برخی از زنان می توان با توجه به وضعیت و رنج سنی آنان با تجویز داروهای هورمونی روند پریود را مجدد از سر گرفت. اما در برخی دیگر ممکن است که نتوان با این روش مانعی برای بروز یائسگی شد و فرد در سنین کمتر از 40 سالگی به این وضعیت مبتلا شود.
9 نشانه رایج و متداول ابتلا به یائسگی در میان بانوان :
همانطور که قبلا اشاره شد سن آغاز این شرایط را می دانید اما ماه های پایانی بی شک یکی از علائم ذیل را تجربه می کنید که دانستن آنان می تواند به شما این فرصت را ببخشد که سریعتر به دکتر مراجعه کنید و مانع از بروز یائسگی زودرس شوید. در نتیجه بهتر است که با دقت بسیار این موارد را به خاطر بسپارید. عبارتند از :
- دوره های پریودی نامنظم
- خشکی واژن
- گرگرفتگی
- لرز
- عرق شبانه
- اختلال در خواب
- تغییرات خلق و خو
- بالا رفتن وزن و تغییر در متابولیسم
- کاهش تراکم مو
- خشکی پوست
بهترین زمان برای مراجعه به متخصص زنان و زایمان چه زمانی است؟
همانطور که می دانید آناتومی بدن هر زن با دیگری متفاوت است و این امر موجب شده است که نحوه یائسگی در بانوان با یکدیگر متغیر باشد. یکی در جوانی و دیگری در سنین بالا رخ می دهد. یکی با کلی علائم و نشانه همراه است و دیگری عوارضی را تجربه نخواهد کرد. اما می توان با مراجعه به موقع و منظم به دکتر زنان روند ابتلا به این اختلال را به تعویق انداخت. خانم ها بهتر است که همواره چکاپ های منظمی را برای احتیاط و پیشگیری از بروز هر نوع بیماری زنان انجام دهند. این مراجعه ها می تواند تنها با معاینه تکنیکال به اتمام رسد و یا اینکه برای شما ازمایش های غربالگری همانند کولونوسکوپی ، ماموگرافی و انواع دیگر توصیه شود. بهتر است که رعایت بهداشت ناحیه تناسلی و به ویژه روند چکاپ سالانه خود را منظم انجام دهید. این کار می تواند روند ابتلا به هر نوع عارضه ای را به تاخیر بیاندازد.
شایع ترین نشانه های یائسگی در بانوان چیست؟
- احساس گرگرفتگی : بروز این حالت در میان 60 الی 80 درصد از مبتلایان رخ می دهد. از همین رو یکی از متداول ترین علائم یائسگی به شمار می رود. گرگرفتگی عمدتا به طور مکرر در دفعات متوالی در نواحی سر ، صورت و قفسه سینه رخ می دهد و به مرور به دیگر نقاط بدن منتقل می شود.
- تعریق شبانه : تعداد بسیاری از زنان در موقع خواب با احساس گرما یا سرمای شدید و با عرق بسیار در وضعیتی که لباس هایشان از عرق خود خیس شده است از خواب بیدار می شوند. این حالت ممکن است چندین مرتبه در شب تکرار شود و زمینه ساز بی خوابی در شخص شود. در پی این وضعیت شخص دچار افسردگی و خستگی می شود.
- مشکلات خواب : یکی دیگر از نشانه های یائسگی در بانوان بروز اختلال در خواب آنان می باشد. این حالت بدون در نظر گرفتن تعریق شبانه خواهد بود که در تعداد زیادی از بانوان مشاهده می شود.
- خشکی واژن : این حالت در زنان با خارش ، درد ، احساس ناراحتی در واژن در زمان برقراری رابطه به همراه خواهد بود.
- افسردگی : بروز مشکل در حافظه ، اختلال تمرکز ، حس تنهایی و انزوا ، بی حوصلگی و حتی افزایش میل به خواب در شبانه روز نیز می توانند از نشانه های پیدایش یائسگی در خانم ها باشد. اما بهتر است به خاطر داشته باشید که هریک از این علائم بایستی برای شما تنها زنگ خطری باشد که سریعتر به دکتر مراجعه کنید و شاید این نشانه ها بیان کننده بیماری دیگری باشد.
یائسگی در اشخاصی که رحم خود را برداشته اند به چه صورت است؟
بسیاری از بانوان به دلایل متفاوتی ممکن است که مجبور شوند رحم خود را تخلیه کنند اما تخمدان ها در بدن در جای خود مانده باشند. برای این دسته از عزیزان نیز یائسگی به شیوه دیگر اشخاص به وجود می آید. اما برای این قبیل اشخاص به علت اینکه رحمی وجود ندارد به طبع خونریزی وجود نخواهد داشت. در نتیجه مشاهده نشانه های یائسگی در این اشخاص کمی با سختی ممکن خواهد بود. اما علائم این بیماری با دیگران متفاوت نخواهد بود.
پیامدهای یائسگی :
یکی از عواملی که موجب بروز این بیماری در افراد می شود. پایین آمدن سطح استروژن در میان هورمون ها خواهد بود. این اتفاق می تواند سبب بروز برخی عوارض همانند :
- پوکی استخوان
- آب مروارید
- بی اختیاری ادرار
- بیماری های قلبی و عروقی
- افسردگی و اختلال در خواب
- تغییر در سوخت و ساز بدن
- آتروفی واژن
- آمیزش همراه با درد
آیا بارداری بعد از یائسگی ممکن است ؟
طبیعتا جواب به این پرسش منفی خواهد بود. اما ماه های منتهی به این اختلال که چرخه قاعدگی بهم ریخته است احتمال بارداری وجود دارد. به توصیه دکتر زنان بهتر است که حداقل بعد از گذشت یکسال از یائسگی از روش های پیشگیری از بارداری استفاده نکنید.