مراقبت های دوران بارداری

فهرست مطالب

مراقبت های دوران بارداری از مهمترین دوره ها برای مادران و نوزاد به شمار می رود که صحت سلامت هر دو را می توان مورد ارزیابی قرار داد. در بازه حاملگی مادران می بایست به انجام تمامی دوره های چکاپ اهمیت بسیاری دهند. این امر می تواند مانعی برای بروز برخی موانع در دوران بارداری مادر و جنین به شمار برود. همانطور که می دانید بارداری 9 ماه به طول می انجامد و مراقبت های زمان حاملگی نیز می تواند به سه دوره تقسیم بندی شود. مادران باردار به گفته دکتر کاملیا مدنی ، بهترین جراح و متخصص زنان همدان با رعایت رژیم غذایی سالم ، به کارگیری فعالیت های ورزشی متناسب با وضعیت و بسیاری موارد دیگر می توانند از دوران بارداری خود بیشترین لذت را بهره مند شوند.

 

مرذاقبت های دوران بارداری - دکتر کاملیا مدنی

 

چرا باید در دوران بارداری از خود مراقبت کنیم؟

دلایل زیادی وجود دارد که چرا مراقبت‌های دوران بارداری مهم هستند. برخی از مهم‌ترین دلایل  آن از نظر دکتر کاملیا مدنی ، بهترین متخصص زنان و زایمان همدان عبارتند از:

  • بهبود سلامت مادر و جنین: مراقبت‌های دوران بارداری می‌تواند به بهبود سلامت مادر و جنین کمک کند. این مراقبت‌ها به مادر کمک می‌کنند تا مواد مغذی مورد نیاز خود و جنین را دریافت کند، وزن سالمی داشته باشد و از بیماری‌ها جلوگیری کند. مراقبت‌های دوران بارداری همچنین می‌تواند به تشخیص و درمان زودهنگام مشکلات احتمالی در بارداری کمک کند.
  • کاهش خطر عوارض بارداری: مراقبت‌های دوران بارداری می‌تواند به کاهش خطر عوارض بارداری مانند زایمان زودرس، سقط جنین، پره اکلامپسی و دیابت بارداری کمک کند.
  • بهبود سلامت نوزاد: مراقبت‌های دوران بارداری می‌تواند به بهبود سلامت نوزاد کمک کند. نوزادانی که از مادرانی که مراقبت‌های دوران بارداری را دریافت می‌کنند متولد می‌شوند، بیشتر احتمال دارد که سالم باشند و وزن طبیعی داشته باشند.

افسردگی دوران بارداری و مراقبت های آن

افسردگی دوران بارداری یک اختلال خلقی شایع است که بر حدود 10 تا 15 درصد از زنان باردار تأثیر می گذارد. این اختلال می تواند علائمی مانند غم، ناامیدی، خستگی، بی خوابی، کاهش اشتها و از دست دادن علاقه به فعالیت های لذت بخش را ایجاد کند. افسردگی دوران بارداری می تواند بر سلامت مادر و جنین تأثیر منفی بگذارد. زنان مبتلا به افسردگی دوران بارداری بیشتر در معرض خطر زایمان زودرس، سقط جنین و دیابت بارداری هستند. نوزادان متولد شده نیز بیشتر در معرض خطر مشکلات سلامتی مانند وزن کم هنگام تولد، اختلالات رشد و یادگیری و اختلالات خلقی در دوران کودکی هستند.

عوامل مختلفی می توانند خطر ابتلا به افسردگی دوران بارداری را افزایش دهند. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • سابقه شخصی یا خانوادگی افسردگی
  • سابقه سوء استفاده یا تروما
  • مشکلات در رابطه
  • مشکلات مالی
  • تغییرات در زندگی

با مراقبت و درمان مناسب، زنان مبتلا به افسردگی دوران بارداری می توانند یک بارداری سالم داشته باشند و یک نوزاد سالم به دنیا بیاورند.

خونریزی در دوران بارداری

این وضعیت می تواند به دلایل متفاوتی برای مادر به وجود بیاید. به طور طبیعی در سه ماه اول بارداری بسیاری از بانوان خونریزی را تجربه خواهند کرد. به یاد داشته باشید که احتمال سقط جنین در این شرایط برای بسیاری وجود دارد و می توانید با رعایت مراقبت های دوران بارداری از این اتفاق می توانید به خوبی مراقبت کنید.

رنگ کردن مو در دوران بارداری

بانوان از دیرباز میل به زیبایی دارند و این تمایل در دوران بارداری نیز با خانم ها همراه است؛ از همین رو بسیاری میل دارند که حتی در بازه حاملگی نیز این زیبایی را داشته باشند و کارهایی از قبیل رنگ کردن مو و دیگر موارد را انجام دهند. در کنار این خواسته دل ترس از وارد آمدن صدمه به نوزاد از انجام این کار خود را باز می دارند. اگر شما نیز از این قبیل افراد هستید به یاد داشته باشید برای اینکه بدانید انجام این روند برای شما مناسب است یا خیر؟! بهتر است که با جراح و متخصص زنان که تحت نظر ایشان هستید ؛ مشورت کنید و براساس صلاحدید دکتر رفتار کنید.

واکسیناسیون در حاملگی

واکسن هایی که مادر در این دوره دریافت می کنند جهت تثبیت سلامت شما مورد استفاده قرار خواهد گرفت. بهترین بازه زمانی برای دریافت واکسن های مورد نیاز قبل از بارداری می باشد زیرا برخی از آنان را نمی توان در این دوره دریافت کرد. خاطر نشان می شویم که واکسیناسیون مادر در مواردی به کار برده می شود که مادر واکسن های مورد نیاز در زمان درست دریافت نشده باشد . به یاد داشته باشید برخی از این موارد در دوران بارداری دریافت آن ممنوع است عبارتند از ؛ هپاتیت آ ، سرخک و سرخجه که نباید تزریق شوند.

تغذیه مناسب در دوران بارداری از نظر بهترین متخصص زنان همدان

یکی از باورهای قدیمی در میان مردم این است که شما به دلیل اینکه حامله هستید باید به اندازه دو نفر غذا میل کنید. اما این باوری اشتباه است و تغذیه در حاملگی بسیار حائز اهمیت است. جراح و متخصص زنان در مراقبت های دوران بارداری به مادر توصیه می کند که غذاهای سالم و مقوی مورد مصرف قرار دهند. عموما مواردی از قبیل اسفناج ، کلم بروکلی ، زرده تخم مرغ ، موز ، گوجه فرنگی و همچنین مواد مغذی دارای آهن را نیز می توانند استفاده کنند.

ورزش و بارداری

عموم مردم بر این باورند که مادر بار شیشه دارد و نباید کار کند، نباید ورزش کند. در صورتی که حرکت های تمرینی متناسب با وضعیت مادر و جنین می تواند بسیار به سلامت هر دو کمک کند. در واقع دکتر زنان توصیه می کند که مادران در این دوران از یک جا نشینی بپرهیزند و بهتر است که ورزش های مخصوص حاملگی را در مراقبت های دوران بارداری ، جدی گرفته شود. خوب است بدانید که تنها در موارد خاص و بارداری پر خطر به مادر توصیه می شود که از تحرک دوری کند آن هم تحت نظر دکتر زنان بایستی قرار بگیرند.

مراقبت های سه ماه اول در دوران بارداری

باردار بودن بانوان از مهمترین و لذت بخش ترین قسمت های عمر یک خانم می تواند به شمار بیاید. فکر کردن به اینکه بعد از گذشت 9 ماه نوزاد خود را در آغوش گرفتن از لذت بخش ترین قسمت های عمر تلقی می شود. برای رسیدن به این بخش از زندگی می بایست اهمیت بالایی را به سه ماه اول بارداری داشته باشید. این مراقبت ها در واقع از اولین لحظه اطلاع از بارور شدن خود تا هفته 14 بارداری تلقی می شود. بعد از اینکه آزمایش بتا HCG مثبت اعلام شد بایستی به متخصص زنان مراجعه کنید و تحت نظر قرار بگیرید. ابتدا برای شما سونوگرافی و برخی آزمایشات مورد نیاز را تجویز خواهند کرد که مطمئن شوند بارداری شما خارج از رحم نبوده و حاملگی واقعی را داشته باشید.

مراقبت های دوران بارداری در سه ماه دوم

این اقدامات از انتهای هفته چهاردهم الی هفته بیست و هشتم حاملگی به طول می انجامد. در این دوران مادر باید آزمایشات غربالگری دوم را انجام دهد که در بازه هفته شانزدهم الی نوزدهم مورد انجام قرار می گیرد. در سنین بالا که مادر حاملگی را تجربه می کند عمدتا در هفته 16 الی 19 دهانه رحم را نیز از جهت زایمان زودرس مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت و در هفته هیجده الی هفته بیستم یک سونو آنومالی را نیز می بایست انجام داد که حاوی اسکن کل جنین می باشد.

مراقبت های سه ماهه آخر در دوران حاملگی

بسیاری از بانوان در این دوره کمی دچار اضطراب می شوند؛ زیرا چشم انتظار در آغوش گرفتن نوزاد دلبند خود هستید و هیجانات مختص به خود را تجربه خواهید کرد. در این دوره دکتر زنان از مادر درخواست می کند که یکسری آزمایشات از قبیل تست کشت ادرار ، آزمایش خون ، آزمایش قند خون و تست های کبدی را انجام دهد. این موارد در واقع برای این امر مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت که دکتر اطمینان حاصل فرماید مادر به دیابت بارداری دچار نشده است. دیابت در بارداری عمدتا برای برخی به وجود می آید و می توان با اطلاع در زمان مناسب بهترین راه کار درمانی را پیدا کرد.

آلرژی در بارداری

برخی از بانوان در دوران حاملگی دچار آلرژی می شوند به برخی از داروها و یا مواد خوراکی حساسیت پیدا می کنند. ابتدایی ترین راه کار برای این مادران دوری کردن از مواد حساسیت زا می باشد و یا اینکه از سرم های شست و شو دهان و بینی می توان استفاده کرد.

توصیه های دکتر زنان در مراقبت های دوران بارداری

  • عدم استفاده از دخانیات و الکل : وجود این دو ماده در بدن مادر می تواند به سلامت جنین و مادر آسیب وارد کند. نیکوتین می تواند روند رشد نوزاد را دچار اختلال می کند از همین رو دکتر همواره توصیه می کند که از این مواد دوری کنید.
  • کافئین : یکی از مواردی که می تواند خطر سقط را افزایش دهد استفاده بیش از حد کافئین می باشد.
  • فعالیت های بدنی سنگین : همانطور که بیان شد انجام فعالیت های جسمانی می تواند به سلامت مادر وجنین کمک بسیاری کند اما باید مراقب باشید که از انجام دادن فعالیت های سنگین به طور جدی خودداری کنید.

دکتر کاملیا مدنی

دکتر کاملیا مدنی ، متخصص زنان ، زایمان و نازایی در همدان هستند که نمونه کارهای موفقی در زمینه خدمات درمانی و زیبایی زنان ارائه می کنند. ایشان همواره در تلاش بوده اند تا با به کار گیری علم و تجهیزات روز در کنار اخلاق حرفه ای ، بهترین نتایج را برای بیماران به ارمغان بیاورند.
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مقالات مرتبط