زایمان طبیعی چگونه انجام می شود و چه مزایایی دارد ؟

فهرست مطالب

زایمان طبیعی یکی از رایج ترین انواع زایمان است که بسیاری از مادران به دلیل مزیت های این روش ، آن را انتخاب می کنند با این حال نگرانی نسبت به درد و دوران نقاهت ، سبب شده برخی آن را برای زایمان خود انتخاب نکنند. اگر شما نیز به تازگی در شرایط مادر شدن قرار دارید ، می توانید با مطالعه این مقاله به درک صحیح تری از روند زایمان طبیعی برسید.

زایمان طبیعی - دکتر کاملیا مدنی

زایمان طبیعی برای چه افرادی مناسب است؟

زایمان طبیعی برای زنانی که بارداری کم‌ خطر دارند ، دهانه رحم آن‌ ها به خوبی برای زایمان آماده می‌شود و شرایط جسمی مناسبی دارند، توصیه می‌شود. افرادی که سبک زندگی سالمی دارند و در دوران بارداری فعالیت‌های فیزیکی مناسبی انجام داده‌اند، معمولاً زایمان طبیعی راحت‌تری را تجربه می‌کنند. همچنین زنانی که سابقه زایمان طبیعی موفق داشته‌اند، معمولاً می‌توانند مجدداً این روش را انتخاب کنند.

زایمان طبیعی در چه افرادی توصیه نمی‌شود؟

_ مادرانی که جنین آن‌ها در وضعیت نامناسب قرار دارد (مثلاً بریچ یا عرضی).
_ افرادی که لگن آن‌ها کوچک یا نامتقارن است.
_ مادرانی که بارداری چندقلویی دارند.
_ افرادی که سابقه سزارین با برش عمودی رحم دارند.
_ زنانی که نارسایی دهانه رحم دارند یا دچار مشکلات جفتی مانند جفت سرراهی هستند.

نشانه های زایمان طبیعی

زمان متولد شدن نوزاد به طور دقیق مشخص نمی باشد و این لحظه به طور کاملا دقیق تشخیص نمی شود. عمدتا به حالت احتمال می باشد به این صورت که تاریخ ارائه شده از سوی متخصص زنان به مادر در واقع تقریبی می باشد و ممکن است به دلایل بسیار تغییر کند. شایان ذکر است که درد زایمان طبیعی از دو الی سه هفته قبل از متولد شدن نوزاد شروع می شود.در ادامه علائمی را ذکر می کنیم که نشان دهنده آمادگی بانوان برای وضع حمل می باشد. عبارتند از :

  • پایین آمدن حالت شکم

    در چنین شرایطی فشار از رویه ریه ها برداشته شده و بر روی مثانه می افتد که این نشانه ای برای فرارسیدن زمان زایمان مادر می تواند باشد.

  • گرفتگی رحمی

    اسپاسم رحم به طور نامنظم در مواقعی که فرد به زایمان نزدیک می شود یک حالت طبیعی و نرمال می باشد. اما هر قدر به وضع حمل نزدیک شوید این گرفتگی های رحم به طور منظم و در فواصل نزدیک بهم اتفاق می افتد.

  • پاره شدن کیسه آب

    یکی از رایج ترین و متداول ترین نشانه هایی که هر فردی متوجه می شود که مادر به زایمان طبیعی نزدیک شده است ، پاره شدن کیسه آب می باشد. که با رخ دادن این اتفاق مایعات و ترشحاتی در حجم بالا از واژن بانوان خارج می شود. به طور نرمال نهایت یک روز مانده به زایمان طبیعی این اتفاق برای خانم های بارداری رخ می دهد.

  • خارج شدن ترشحات از رحم

    در برخی موارد ممکن است که چند روز بیش از زایمان دهانه رحم باز شود و ترشحات صورتی رنگی حاوی خون از دهانه رحم بیرون بیاید.

مراحل زایمان طبیعی

به طور جامع می ان به دنیا آمدن نوزاد به شیوه طبیعی را در سه مرحله انجام داد. عبارتند از :

  1. ابتدایی ترین وهله برای زایمان طبیعی باز شدن دهانه رحم مورد ارزیابی قرار می گیرد. عمدتا سرعت باز شدن دهانه رحم در نزدیکی وضع حمل طبیعی بسیار افزایش می یابد. که این اتفاق در هر بار تکرار مادر در ناحیه کمر ، شکم و احساس فشار در مقعد را تجربه می کند. این اتفاق شرایط طبیعی بدن می باشد که در زمان به دنیا آمدن جنین به وجود می آید. در نهایت دهانه رحم به اندازه ده سانتی باز شده و بدین ترتیب زایمان برای بانوان ممکن می شود.
  2. در وهله بعدی که قسمت بیرون آمدن جنین می باشد که در این بخش مادر نقس ببسیار مهمی را دارد زیرا به درخواست بهترین متخصص زنان باید زور بزند که بتوان نوزاد را از شکم مادر خارج کرد. ایجاد این حس فشار در کنار انقباض های رحمی موجب می شود که جنین به دنیا بیاید.
  3. مرحله نهایی و پایانی زایمان طبیعی زمانی است که جنین از رحم بیرون آمده و درپی آن جفت نیز از دیواره رحم جدا خواهد شد و سپس از رحم بیرون آورده می شود.

مراحل زایمان طبیعی _ دکتر کاملیا مدنی

نکته !!! مدت زمان مورد نیاز برای زایمان طبیعی در هر فرد منحصر به فرد می باشد و برای هر مادر به نسبت چرخش جنین در شکم با دیگری فرق خواهد داشت. دقت داشته باشید که برای آنان که زایمان اول است طبیعتا درد از مدت بیشتری شروع می شود و در زایمان های بعد به مرور کاهش می یابد.

مزایای زایمان طبیعی به نسبت دیگر روش

  • اصلی ترین و مهمترین مزیت این روند به نسبت سزارین می تواند آغوش گرفتن سریع نوزاد باشد که در پس آن می توان به راحتی به نوزاد شیر داد.
  • مدت مورد نیاز برای بستری شدن مادر در قیاس با روش جراحی طبیعتا کمتر خواهد بود.
  • میزان خون از دست داده در روند طبیعی بسیار کمتر خواهد بود.
  • با انتخاب این روش احتمال ریسک حساسیت به داروهای بیهوشی وجود نخواهد داشت.
  • مدت زمان دوره نقاهت و زیکاوری کمتر از زایمان سزارین خواهد بود.
  • یکی دیگر از مزیت های زیامان طبیعی این است که مادر می تواند آغوز به فرزند خود بهد.

اقدامات قبل از زایمان طبیعی

مهمترین اقدام بیش از وضع حمل در واقع انتخاب درست بهترین متخصص زنان می باشد. با برگزیدن بهترین جراح و متخصص زنان در همدان می دانید که ایشان با تکیه بر مهارت و دانش برگرفته از سالها تجربه کاری می توانید زایمان طبیعی راحتی را پشت سر بگذارید. در مدت زایمان بهتر است که برای بهبودی وضعیت روحی و شرایط جسمانی خود از بهترین دکتر زنان مشاوره دریافت کنید. حتی می توانید راه کار هایی برای کنترل درد زایمان را از پزشک درخواست کنید که در طی 9 ماه بارداری بتوانید عملی کنید.

فرم بدن مادر بعد از زایمان طبیعی

همانطور که می دانید در زمنان بارداری هورمن های زنان از نظم خارج شده و بدن دچار دگرگونی های می شود. همانند افزایش وزن ، ورم و بسیاری موارد دیگر که تا زمان زایمان با خانم ها همراه خواهد بود. بعد از زایمان نیز ممکن است حالت های از قبیل تورم و حساسیت بیش از حد پستان ها ، گرگرفتگی و تعریق سرد بر روی بدن ، بی اختیاری ادرار ، تحمل درد بعد از زایمان طبیعی و درد ناحیه تناسلی پس از زایمان می توانند وجود داشته باشند. شایان ذکر است که بعد از گذشت دوره نقاهت و بهبودی تمامی حالت های به وجود آمده درمان می شوند و عارضه های ذکر شده به طور دائم باقی نخواهند ماند.

عوارض زایمان طبیعی

پس از وضع حمل طبیعی به طور معمول عوارض خاصی بجز درد های مزمن وجود نخواهد داشت اما در مواردی که فرد به حالت هایی همچون ، تب و لرز شدید ، خونریزی بیش از قاعدگی ، درد شدید در ناحیه واژینال ، تورم و قرمزی در نوک پستان ها بهتر است که این موارد را به بهترین دکتر زنان و زایمان در همدان اطلاع دهید که زیر نظر ایشان روند درمان و بهبودی را سپری کنید. هرگز در چنین وضعیتی از روش های خود سرانه استفاده نکنید. اگر به نسبت شرایط جسمانی متخصص زنان برای شما چکاپ های دوره ای تجویز کرده اند بهتر است که در زمان های مقرر به انجام آن بپردازید.

زایمان طبیعی بدون درد

همان طور که می دانید زایمان طبیعی در نگاه بسیاری از افراد با درد و ناراحتی زیادی برای مادر همراه است در حالی که امروزه با روش های تخصصی و حرفه ای ، می توان درد این روش را تا حد زیادی کنترل کرد. برخی از روش های موثر در کاهش درد زایمان طبیعی شامل موارد زیر است :

  1. تجویز داروهای وریدی

    در این متد با استفاده از داروهای مخدر و کتامین می توان از میزان درد به وجود آمده به حد چشمگیری پیشگیری کرد. در این روش بروز عارضه هایی مانند تاثیر بر بدن و نحوه تنفس جنین بسیار اندک است اما برای احتیاط بیشتر اگر از این متد استفاده می شود بهتر این است که در بیمارستان مد نظر بخشی برای مراقبت های ویژه نوزاد وجود داشته باشد.

  2. زایمان اپیدورال

    این تکنیک یکی از به روز ترین و پر طرفدارترین پروسه ها جهت کاهش درد زایمان طبیعی به شمار می رود. در صورتی که استفاده از این روش در راس کار قرار دارد بایتسی متخصص بیهوشی در اتاق عمل حضور داشته باشد. همانطور که می دانید استفاده از روش اپیدورال به حد چشمگیری درد را کاهش می دهد اما هرگز نمی تواند مانعی برای بروز درد زایمان طبیعی باشد.

  3. استفاده از گاز انتونوکس

    محلولی از گاز اکسیژن و نیتروس می باشد که از طریق تنفس با استفاده از ماسک به بدن مادر وارد می شود. در حین زایمان طبیعی یک ماسک با استنشاق این محلول بر روی صورت مادر وجود دارد که دلیلی برای کاهش درد زایمان به حساب می آید. تنفس این گاز بر روی تارهای عصبی ادراک درد تاثیر گذاشته و فرد درد کمتری را تجربه می کند.

تغذیه در دوران بارداری

گذراندن این دوران تعیین کننده سلامت جنین می باشد در نتیجه مادر می بایست به مواد خوراکی مصرفی در طی شبانه روز بسیار دقت کند. در مادرانی که به این موارد دقت بالایی دارند به نسبت دیگر زایمان های طبیعی ، نوزادی سالم را به دنیا خواهد آورد. در برخی از بارداری ها ممکن است مادر به دیابت مبتلا شوند و این مورد را می توان با رعایت تغذیه در دوران بارداری به خوبی کنترل کرد. برخی از بارداری ها ممکن است که مادر بی اطلاع باشد و بعد از مدتی متوجه تغییرات خود شده و به یک دفعه بارداری خود را متوجه شود در این وضعیت است که متوجه می شوید بهتر بود همواره مراقب خورد و خوراک خود باشید که در این مواقع نگران سلامتی جنین خود نباشید. بهتر است که در این وضعیت و روزهای ابتدایی اطلاع از بارداری خود به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

ترس از درد زایمان طبیعی

بیشتر بانوانی که باردار شده اند و به فکر دنیا آمدن نوزاد خود هستند از انجام زایمان به صورت طبیعی ترس و واهمه دارند. این نگرانی از انجام این روند منجر می شود که از سزارین برای به دنیا آمدن نوزاد خود استفاده کنند. اما بهترین روش وضع حمل برای مادر و جنین در واقع زایمان طبیعی می باشد. اگر برای یک مادر پس از انجام آزمایشات و توصیه های لازم بیان شده است که زایمان طبیعی برای شما و سلامت جنین مناسب می باشد ، بهتر است که طبق گفته های دکتر زنان در شهر محل سکونت خود گوش فرا دهید و طبق دستورالعمل ایشان روند را در پیش بگیرید.

مدت زمان زایمان طبیعی

مدت زمان زایمان طبیعی بسته به شرایط مادر و بارداری متفاوت است ، اما معمولاً بین ۶ تا ۱۸ ساعت طول می‌کشد. در مادرانی که برای اولین بار زایمان می‌کنند ، این زمان بیشتر است ، اما در زایمان ‌های بعدی ، فرآیند کوتاه‌ تر خواهد بود. فازهای زایمان شامل مرحله ابتدایی (انقباضات و باز شدن دهانه رحم)، مرحله فعال (تولد نوزاد) و مرحله پایانی (دفع جفت) است.

بهترین سن برای زایمان طبیعی

بهترین سن برای زایمان طبیعی معمولاً بین ۲۰ تا ۳۵ سالگی است. در این بازه، بدن زنان از نظر فیزیکی و هورمونی آمادگی بیشتری برای تحمل بارداری و زایمان دارد. بعد از ۳۵ سالگی، احتمال بروز عوارضی مانند فشار خون بالا، دیابت بارداری و مشکلات زایمانی افزایش می‌یابد، اما با مراقبت‌های مناسب همچنان امکان زایمان طبیعی وجود دارد.

جهت دریافت مشاوره از دکتر کاملیا مدنی ، فرم زیر را پر کنید.

  • این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.

دکتر کاملیا مدنی

دکتر کاملیا مدنی ، متخصص زنان ، زایمان و نازایی در همدان هستند که نمونه کارهای موفقی در زمینه خدمات درمانی و زیبایی زنان ارائه می کنند. ایشان همواره در تلاش بوده اند تا با به کار گیری علم و تجهیزات روز در کنار اخلاق حرفه ای ، بهترین نتایج را برای بیماران به ارمغان بیاورند.
3 2 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مهین

خانم دکتر من زایمان اول رو سزارین انجام دادم آیا الان که دومین بچه رو باردار هستم می تونم زایمان طبیعی داشته باشم؟

drmadani10

بله میشه ولی تو هر بیمارستانی این کار رو انجام نمیشه

مقالات مرتبط